مسکو- ایرنا- وزیر تجارت اتحادیه اقتصادی اوراسیا گفت: همکاریهای این اتحادیه با جمهوری اسلامی ایران در حوزههای مختلف به شکل فعالی در حال گسترش است و در چهار سال اخیر، تجارت طرفین دو برابر شده است.
آندری اسلپنف در گفت و گوی تصویری با خبرنگار ایرنا افزود: مقایسه آمار تجارت دوجانبه در سال ۲۰۲۲ میلادی نسبت به سال قبل از آن نیز حاکی از افزایش ۲۲ درصدی مبادلات تجاری ایران و اتحادیه اوراسیا است.
وی اظهار داشت: نکته مهم این است که مبادلات تجاری دوجانبه توازن دارد، یعنی تقریبا به همان میزان که اتحادیه اوراسیا به ایران کالا عرضه میکند، ایران هم به کشورهای عضو این اتحادیه صادرات کالا دارد.
ارزش زیادی برای کالاهای ایرانی قائل هستیم
وزیر تجارت اتحادیه اوراسیا با تأکید بر این که این اتحادیه ارزش زیادی برای کالاهای ایرانی قائل است، گفت: هم اینک محصولات کشاورزی سهم ۷۵ درصدی در مبادلات تجاری این اتحادیه با ایران دارد.
وی افزود: کالاهای صنعتی هم در چارچوب همکاریهای اتحادیه اوراسیا با ایران جایگاه خاصی دارد و از این رو، در حال توسعه مبادلات تجاری در زمینه مواد معدنی، صنایع ومواد شیمیایی هستیم.
اسلپنف در ادامه ابراز امیدواری کرد که مبادلات تجاری طرفین در زمینه ماشین آلات هم گسترش یابد.
نقش تماسهای سران کشورها در توسعه مبادلات تجاری
وزیر تجارت اتحادیه اوراسیا در بخش دیگری از گفت و گوی اختصاصی با خبرگزاری جمهوری اسلامی با اشاره به امضای موافقتنامه موقت تشکیل منطقه آزاد تجاری بین جمهوری اسلامی ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا و دولتهای عضو» در سال ۲۰۱۷ میلادی گفت: کار به خوبی پیش می رود و نتایج توافق موقت را شاهد هستیم.
وی اظهار داشت: تماسهای منظم روسای دولت ها و مقامات عالیرتبه کشورها، نقش مهمی در توسعه این همکاری ها دارد و علاوه بر آن، در زمینه تجارت هم تماس ها در حال گسترش است؛ مجموع این تلاشها، شالوده و مبنای خوبی را برای همکاری فراهم می کند.
به ایران به عنوان شریک مطمئن نگاه میکنیم
وزیر تجارت اتحادیه اقتصادی اوراسیا در ادامه گفت: ایران همسایه ما است و ما برای سطح کنونی همکاریها تا این مرحله، ارزش زیادی قائل هستیم.
وی افزود: ما همکاری های خیلی خوب و مناسبات دوستانه ای داریم و از این نظر، به ایران به عنوان یک شریک مطمئن نگاه می کنیم.
استقبال از عضویت دائم ایران در سازمان شانگهای
اسلپنف در ادامه همکاری با ایران را دارای اهمیت و ماهیت راهبردی برای اتحادیه اقتصادی اوراسیا دانست.
وی با اشاره به عضویت دائم ایران در سازمان همکاری شانگهای گفت: کشورهای ما به شکل فعالی در چارچوب این سازمان همکاری همکاری دارند؛ ما از عضویت دائم ایران در شانگهای استقبال می کنیم.
کریدور شمال – جنوب، منافع ملتهای منطقه را تأمین میکند
وزیر تجارت اتحادیه اقتصادی اوراسیا در ادامه به اشاره به گامهای ایران و روسیه برای فعالسازی ظرفیتهای کریدور شمال – جنوب اظهار داشت: ایران، شریک کلیدی در ایجاد کریدور شمال – جنوب است.
وی تأکید کرد: این گذرگاه بینالمللی حمل و نقل کالا، طرحی است که منافع بنیادین ملت های منطقه را تأمین میکند.
اسلپنف خاطرنشان کرد: کریدور شمال – جنوب، یک راهکار حمل و نقلی و لجستیکی است اما به این موضوع محدود نیست چرا که در قالب این طرح، هم تجارت گسترش خواهد یافت و هم همکاریهای صنعتی و تولید مشترک.
وی ادامه داد: همکاریهای متقابل در این کریدور، چند وجهی است و از ظرفیت بالایی برخوردار است.
اتحادیهٔ اقتصادی اوراسیا (EAEU) یک اتحادیه اقتصادی میاندولتی شامل بلاروس، قزاقستان، روسیه، قرقیزستان و ارمنستان است. اعضای ناظر این اتحادیه ازبکستان، مولداوی و کوبا هستند.
پیشنویس توافقنامه بین ایران و اوراسیا بر سر اخذ تعرفههای صادراتی ترجیحی در ۵ ژوئیه ۲۰۱۷ در ایروان امضا شد. در سال ۲۰۱۸ توافقنامه موقت (برای مدت سه سال) در خصوص مشارکت این کشور با اوراسیا منعقد شد و از نیمه دوم سال ۲۰۲۱ مذاکرات برای انعقاد یک توافقنامه تمام عیار بین ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا در حال انجام است.
در آخرین تحول، تهران با تمدید قانون موافقنامه موقت تشکیل منطقه آزاد تجاری ایران و اوراسیا راه را برای تحقق این هدف هموار کرد.
آیتالله سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهور اول خردادماه جاری در اجرای اصل ۱۲۳ قانون اساسی، «قانون سند الحاقی(پروتکل) تمدید موافقتنامه موقت تشکیل منطقه آزاد تجاری بین جمهوری اسلامی ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا و دولتهای عضو» را که در جلسه علنی دوازدهم اردیبهشت ۱۴۰۲ مجلس شورای اسلامی تصویب و ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۲ به تایید شورای نگهبان رسیده بود، برای اجرا به وزارت صنعت، معدن و تجارت ابلاغ کرد.
پیش از این، آلکسی اورچوک معاون نخست وزیر روسیه ۲۹ اردیبهشت ماه ۱۴۰۲ در حاشیه چهاردهمین مجمع اقتصادی بین المللی «روسیه – جهان اسلام: کازان فوروم» اعلام کرده است: اتحادیه اقتصادی اوراسیا (EAEU) ممکن است زودتر از سایر کشورها به توافق بر سر منطقه آزاد تجاری با ایران دست یابد.
وی در پاسخ به این سوال که اتحادیه اوراسیا با کدام کشورها به توافق بر سر منطقه آزاد تجاری نزدیکتر است، گفت: ما به توافق با ایران نزدیکتریم.