عصر جدید تجارت آزاد

پوتین قانون تجارت آزاد ایران و اوراسیا را امضا کرد.

ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه قانون تجارت آزاد میان حوزه اوراسیا و جمهوری اسلامی ایران را امضا کرد. این پروتکل که از دو سال قبل اجرای آن اغاز شده، شرایط را برای واردات ترجیحی برخی کالاها فراهم می‌کند. «میخاییل بوگدانوف» معاون وزیر امور خارجه روسیه: ایران شریکی قابل اتکا برای این کشور محسوب می‌شود و مسکو به دنبال تقویت روابط با تهران است.

غنیمت نشمردن فرصت ها

در حالی که خبر از نسل جدید موافقت‌نامه‌های تجارت آزاد در بین همسایگان ایران شنیده می‌شود اما ایران هنوز نتوانسته موافقت‌نامه‌های سنتی خود را به مرحله نهایی برساند.

پراساس آمار موجود ایران در پنج دهه اخیر ۱۶۸ سند تجاری، بازرگانی و گمرکی امضا کرده است. توافق‌نامه‌هایی که از نگاه تحلیلگران کاربردش برخلاف سایر کشورهای دنیا به سطح یک سند حقوقی صرف در وزارتخانه‌ها و سازمان‌های مختلف تقلیل پیدا کرده است.

امضای موافقت‌نامه‌های تجاری در دنیا یکی از مهم‌ترین ابزارهایی است که دولت‌ها برای توسعه روابط تجاری خود استفاده می‌کنند، اما بررسی اسناد موجود نشان می‌دهد. ایران کمترین بهره را از این بستر حقوقی برای توسعه تجارت خارجی پرده است.. در این شرایط از نگاه تحلیلگران، امارات سردمدار موافقت‌نامه‌های تجاری است.

تمرکز تجاری جهان

منطقه آسیای میانه و شرق اروپا به دلیل رقابت قدرت‌های جهانی، وجود نفت و گاز و مسیرهای تجاری و انرژی منطقه‌ای ویژه از لحاظ ژئوپولوتیکی؛ ژئواستراتژیکی و ژئواکونومیکی است که این سه خصیصه را شاید نتوان همزمان در هیچ جای دنیا مشاهده کرد.

اتحادیه اقتصادی اوراسیا

در اتحادیه اقتصادی اوراسیا کشورهای بلاروس، قزاقستان، قرقیزستان، روسیه، ارمنستان عضویت دارند. در نشست‌های این مجمع درباره مسایلی از جمله گردشگری، انرژی، همکاری‌های مالی، اقتصادی و آموزشی بحث و تبادل نظر می‌شود. اپران نیز در بعضی از نشست‌های آن حضور دارد.

رئیس جمهور روسیه قانونی در ارتباط با تمهیدات لازم برای ایجاد منطقه آزاد تجاری میان اوراسیا و ایران را امضا کرد.

«ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری روسیه قانونی در ارتباط با تمهیدات لازم برای ایجاد منطقه آزاد تجاری میان اورآسیا و ایران امضا کرد.

به گزارش روز جمعه ایرنا از خبرگزاری «تاس»  «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری روسیه قانونی در راستای دستورالعمل هایی درباره توافقنامه موقتی را که در ۱۷ مه ۲۰۱۸ امضا شده و  منجر به تاسیس  منطقه تجارت آزاد میان ایران و اتحادیه اقتصادی اورآسیا شده بود را تصویب کرد.

این اسناد در تارنمای رسمی اطلاعات قانونی دولت قابل دسترس می‌باشد.  

این دستورالعمل در ۱۴ مارس ۲۰۲۲ در تهران تصویب شدو از اکتبر ۲۰۱۹ برای فهرست محدودی از کالاها اجرایی شده است.  
 

معاهده تشکیل این اتحادیه در ۲۹ ماه مه ۲۰۱۴ توسط بلاروس، قزاقستان و روسیه امضا شد و از یکم ژانویه ۲۰۱۵ عملاً اجرایی شد.

در اسفند ماه سال گذشته، «به منظور جلوگیری از پایان رژیم تجارت ترجیحی با ایران»، در تهران «پروتکلی برای تمدید قرارداد موقت تجارت آزاد  تا ۲۷ اکتبر ۲۰۲۵ یا تا زمان لازم‌الاجرا شدن امضا شد. فرض بر این است که اجرای پروتکل به «توسعه بیشتر همکاری ها با جمهوری اسلامی ایران در حوزه تجاری و اقتصادی» کمک خواهد کرد.

این توافقنامه شامل قوانین اساسی تجارت بین اتحادیه اقتصادی اوراسیا و ایران است و تا حد ممکن به قوانین سازمان تجارت جهانی (WTO) نزدیک است. در آن تعهدات طرفین برای کاهش یا لغو حقوق گمرکی و دیگر موانع غیرگمرکی برای برخی از کالاها در راستای تشویق همکاری‌های اقتصادی و تجاری دو طرف تعریف می‌شود.

ولادیمیر پوتین رییس جمهوری روسیه پیشتر گفته بود برای حفظ رژیم تجارت ترجیحی فعلی با ایران، از تمدید قرارداد موقت قبل از ورود به توافقنامه تجارت آزاد جدید حمایت می کنیم. 

پوتین در نشست عمومی اتحادیه اقتصادی اوراسیا اظهار داشت که اجرای آن به طور قابل توجهی بر گردش تجاری بین اوراسیا و ایران تأثیر گذاشته است. وی افزود: حجم معاملات تجاری تا پایان سال ۲۰۲۱ با ۷۳.۵ درصد افزایش به ۵ میلیارد دلار رسید و صادرات اتحادیه اوراسیا با ۲.۱ برابر افزایش به ۳.۴ میلیارد دلار رسید.

گفت‌وگوها در حال حاضر برای امضای یک توافقنامه تجارت آزاد تمام عیار، با ایران در جریان است.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری فارس، «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه قانون تجارت آزاد میان حوزه اوراسیا و جمهوری اسلامی ایران را امضا کرد.

به نوشته خبرگزاری «تاس»، این قانون، پروتکل مختص به توافق مقدماتی امضا شده در سال ۲۰۱۸ برای ایجاد منطقه آزاد تجاری بین اتحادیه اقتصادی اوراسیا و جمهوری اسلامی ایران را تصویب می‌کند.

این سند بر روی وبگاه رسمی اطلاعات حقوقی دولت روسیه قرار گرفته است. پروتکل نام برده چندی پیش نیز در تهران به امضا رسیده بود. توافق مقدماتی در برگیرنده این پروتکل که از سال دو سال قبل اجرای آن آغاز شده، شرایط را برای واردات ترجیحی برخی کالاها فراهم می‌کند.

این قانون در حالی به امضای پوتین رسیده که «میخاییل بوگدانوف» معاون وزیر امور خارجه روسیه روز گذشته (پنجشنبه) گفت، ایران شریکی قابل اتکا برای این کشور محسوب می‌شود و مسکو به دنبال تقویت روابط با تهران است.

بوگدانوف گفت: «ما ایران را شریکی قابل اتکا و کشوری هم‌فکر در بستر تغییرات جهانی مرتبط با تشکیل یک جهان چند قطبی و تلاش جمعی همه‌جانبه غرب برای مقاومت در برابر این روند عینی می‌بینیم».

این دیپلمات ارشد روس افزود، تقویت همکاری‌های تهران و مسکو بهترین پاسخ به چالش‌های اعمال شده از سوی غرب خواهد بود.

از سوی دیگر روز سه‌شنبه «دیمیتری پسکوف» سخنگوی کرملین اعلام کرده که ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهور روسیه، ۱۹ ژوئیه (۲۸ تیر ماه) به ایران سفر می‌کند.

تهران و مسکو علاوه بر تلاش برای تقویت روابط تجاری، بر روی افزایش همکاری‌های نظامی نیز تمرکز دارند که خشم کاخ سفید را به همراه داشته است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *