عراق همچنان گام های استثنایی و بی سابقه ای در زمینه اقتصاد و بازرگانی برمی دارد که مربوط به بحران دلار و تشویق آمریکا به نظم بخشیدن به تجارت در عراق و ساز و کارهای تامین مالی آن است، و در تازه ترین گام تصمیم گرفت بخشی از فعالیت های بازرگانی خود را با ارزی غیر از دلار انجام دهد.
به گزارش «یس عراق» بانک مرکزی عراق بسته اصلاحی دوم خود را در راستای تلاش های کاهش قیمت دلار در برابر دینار ابلاغ کرده که مجوز تامین مالی تجارت خارجی با چین با یوآن چین به جای دلار آمریکا یکی از این مصوبات این بسته است.
همچنین بانک مرکزی عراق افزود که در حال اتخاذ تدابیری فوری است که می تواند کمبود دلار در بازارهای داخلی را جبران کند و این موضوع هیئت دولت عراق را بر آن داشت که با ارزیابی مجدد قیمت دینار عراق در برابر دلار در ماه جاری موافقت کند.
«مظهر محمد صالح» مشاور نخست وزیر عراق در امور مالی اظهار داشت که این اولین باری است که واردات چین با یوان تامین مالی می شود که پیش از آن صرفا با دلار صورت می گرفت.
وی توضیح داد که گزینه نخست برای تأمین مالی یوآن، مبتنی بر ذخایر یوآن بانک مرکزی عراق و گزینه دوم استفاده از ذخایر دلار آمریکا در بانک «جی پی مورگان» و بانک توسعه سنگاپور است که این بانک ها دلار را به یوان تبدیل کرده و به مصرف کننده نهایی در چین پرداخت می کنند.
تبادل تجاری عراق و چین هر ساله به بیش از ۵۰ ملیارد دلار می رسد که بیش از ۱۰ ملیارد دلار شامل واردات عراق از چین و ۴۰ ملیارد هم صادرات نفت خام به چین است.
حجم واردات سالیانه عراق از تمام کشورهای جهان به بیش از پنجاه ملیارد دلار می رسد و اتخاذ این تصمیم منجر به کاهش ۲۰ درصدی تقاضای دلار می شود و بیش از ۱۰ ملیارد دلار از واردات عراق با یوآن چین تأمین می شود.
همچنین ۱۰ ملیارد دلار برابر با ۶۸ هزار یوان چین است و به این ترتیب عراق نیازمند این مقدار ارز چینی است تا بتواند واردات سالیانه خود را پوشش دهد.
در حالی که عراق حدود ۴۰ ملیارد دلار صادرات نفت خام به عراق دارد این پرسش را مطرح می کند که چرا عراق به جای تقاضای یوآن، از چین ۱۰ ملیارد دلار تقاضا نمی کند تا از آن در تجارت با این کشور استفاده کند و دیگر برای تبدیل دلار عراق به یوان وابسته به بانک جی پی مورگان و سایر بانک ها نباشد و بتواند از کشور منشأ ارز چینی را بدون واسطه تامین کند؟