بعد از تحقیقات بازار برای انتخاب بازارهای هدف نوبت به مرحله دوم طراحی استراتژی و اجرای برنامه بازاریابی مناسب می رسد. تقریبا شکست محصول در بازارهای بین المللی بدون داشتن یک برنامه بازاریابی مناسب حتمی می باشد. اولین گام در طراحی یک برنامه بازاریابی، تعیین استراتژی شرکت برای حضور در بازار می باشد. به عبارت بهتر شرکت باید مشخص کند به چه بخش هایی از بازار چشم دوخته و قرار است چه جایگاه ذهنی در بین مشتریان این بخش ها به خود اختصاص دهد. تعیین تکلیف این موضوع می تواند تاثیر زیادی بر اقدامات بعدی و رفتار شرکت در بازار جدید بگذارد. این اقدامات در بخش بندی، هدف گذاری و جایگاه یابی یا همان STP خلاصه می شود.
بخشبندی بازار
کسبوکارها پس از در اختیار گرفتن اطلاعات بازار، میتوانند به شیوههای مختلف بازار را بخشبندی نماید. بخشبندی میتواند به بازاریاب کمک نماید تا یک برنامه بازاریابی را در یک بخش از بازار که تشابهاتی باهم دارند اعمال کند. انواع روشهای بخشبندی عبارت است از:
◀ بخشبندی جغرافیایی بازار:
بخشبندی جغرافیایی بازار مستلزم آن است که بازار به واحدهای جغرافیایی مختلف تقسیم شود. واحدهای جغرافیایی نظیر؛ کشورها، ایالات، مناطق، استانها، شهرها یا محلهها هستند. شرکت میتواند تصمیم بگیرد که در یک یا تعداد معدودی از نواحی فعالیت کند. برای مثال اگر شرکت تصمیم به ورود به یک کشور جدید گرفت، میتواند کشور مربوطه را به استانها و یا اقلیمهای مختلف تقسیم نماید.
◀ بخشبندی جمعیتشناختی بازار:
در قسمتبندی جمعیتشناختی بازار بر مبنای متغیرهای جمعیتشناختی همچون سن، اندازه خانواده، دورهی عمر خانواده، جنسیت، درآمد، وضعیت شغلی، تحصیلات، مذهب، نژاد، نسل، ملیت یا طبقه اجتماعی به گروههایی تقسیم میشود. متغیرهای جمعیتشناختی متداولترین مبنا برای تعیین گروههای مشتری هستند. یکی از دلایل این امر آن است که خواستهها، رجحانها و میزان مصرف هر مصرفکننده اغلب به متغیرهای جمعیتشناختی مرتبط است.
◀ بخشبندی روانشناختی بازار: در بخشبندی روانشناختی، خریداران بر مبنای سبک زندگی و یا شخصیت به گروههای مختلف تقسیم میشوند، افراد واقع در گروه جمعیتشناختی مشابه، مشخصات روانشناختی بسیار متفاوتی را از خود به نمایش میگذارند.
◀ بخشبندی رفتاری بازار:
در بخشبندی رفتاری خریداران بر مبنای سطح اطلاعاتشان درباره کالا، عقایدشان نسبت به آن، چگونگی استفاده آنها از کالا یا عکسالعمل نسبت کالا به گروههای مختلف تقسیم میشوند، بسیاری از بازاریابان بر این باورند که متغیرهای رفتاری، بهترین نقطه شروع برای بخشبندیهای بازار هستند. متغیرهای رفتاری مواردی از قبیل؛ موقعیت مناسب، مزیت مورد انتظار، وضعیت استفادهکننده، میزان مصرف، وضعیت وفاداری نسبت به کالا، مرحله آمادگی خریدار و عقیده درباره کالا را شامل میشود. البته باید توجه داشت که همیشه بخشبندی بازار برای شرکت دارای منفعت نیست.
- 03132360062
- 03132360063
- اصفهان - اردیبهشت شمالی
- sooqalmumayaz@gmail.com