به گزارش گروه صادرات به عراق: کارخانههای فولاد ایران، میلگرد و تیرآهن را گرانتر از قیمت جهانی به مردم میفروشند اما این محصول را ۳۰ درصد زیر قیمت به یکی از کشورهای همسایه صادر میکنند.
فروش زیر قیمت میلگرد و تیرآهن سبب شده تا ماهانه ۱۰۰۰ میلیارد تومان خسارت به کشور وارد شود. با این پول میشود، هر ۳۰ روز ۳۰ مدرسه مجهز را به طور کامل ساخت و در اختیار دانشآموزان قرار داد.ساخت سرپناه برای مردم فاقد مسکن عمدهترین محل استفاده تیرآهن و میلگرد در ایران است.
از فروش زیر قیمت فولاد ایران به کشورهای خارجی ۸ ماه میگذرد. یک عضو هیئت مدیره انجمن نوردکاران فولاد دلیل صادرات زیر قیمت را «وضع عوارض ۳۰ درصدی یک کشور همسایه» عنوان کرده است.
کشورهای مقصد صادرات فولاد ایران، عوارض را با هدف توقف صادرات محصولات ایرانی برای حمایت از تولیدکنندگان خود اعمال میکنند، با این حال کارخانههای ایرانی همچنان به صادرات ادامه داده و از زمان اعمال عوارض تا دی ۱۴۰۲، ۱.۵ میلیون تن تیرآهن و میلگرد صادر کردهاند.
نیروی کار، محصول اولیه و انرژی ارزان در ایران سبب شده تا هزینه تولید فولاد در کشور پایینتر از سایر صادرکنندگان فولاد باشد و همین مسئله عامل تداوم صادرات با وجود عوارض سنگین صادرات است.مدیرعامل یک شرکت فولادی امین ابراهیمی خواستار ورود دولت برای حل موانع صادرات فولاد از جمله سیاستهای چندگانه در حوزه تسعیر نرخ ارز و بحث رعایت کف عرضهها در بورس کالا شده و معتقد است که صنعت فولاد در حوزه صادرات تقریبا سالیانه نزدیک به ۱۰ میلیارد دلار پتانسیل ارزآوری دارد.
در مقابل، استاد دانشگاه دانیال آلهاشم صادرات فولاد در ایران را به معنای حراج کردن منابع ملی میداند و میگوید که ای کاش سود صادرات فولاد به جیب اقتصاد کشور میرفت، در حال حاضر با وضع عوارض توسط کشورهای مقصد صادرات، یارانههای سنگین متعلق به همه مردم ایران به جیب کشورهای همسایه میرود.
مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی راه افزایش عایدی اقتصاد ایران از صنایع را حذف یارانه انرژی برای صنایع انرژیبر دانسته تا از حراج منابع ملی در قالب یارانه به نفع کشورهای دیگر جلوگیری شود.دولت نیز در قالب ماده ۳ قانون مانعزدایی از صنعت برق وظیفه دارد تا نسبت به اصلاح تعرفه انرژی این صنایع اقدام کرده و علاوه بر جلوگیری از ضرر به اقتصاد کشور، زمینه افزایش بهرهوری صنایع را فراهم کند.